Konstnärlig ledare
Violinist
Sedan 1996 är Anders etablerad som violinist och konsertarrangör i Svenskt musikliv. Han är regelbundet anlitad hos kammarmusikarrangörer runt om i landet.
De solokonserter Anders gör bygger ofta på tematik med litterär bakgrund eller inom konsten.
Evenemang
- 2006-2015 grundare av Forshaga kammarmusikdagar tillsammans med kollegan Per Öman.
- 2010-2012: Projekt ZENIT, ett 2-årigt samarbete mellan Statens Kulturråd och Värmlands länsmuseum kring konstnärliga tolkningar av museets befintliga miljöer och dess filialer.
- 2011-2013 Borlänge kammarmusikdagar som bildades tillsammans med föreningen Peace & love Borlänge, och Borlänge kammarmusikförening.
- 2012- Musik på Udden, Waldemarsudde. Konserter "musikaliska konstverk" helt skapade utifrån museets utställningar. Uruppföranden och verk tillkomna för konsertserien och museet.
Konstnärligt ledarskap - arbetsmetod och vision
Kammarmusik är "stor konst i det lilla formatet". Målet är att samla skilda konstnärliga uttryck som skapar nya infallsvinklar och att erbjuda konserter i nya miljöer.
Att ge lyssnaren denna möjlighet är mycket effektiv, musikerna får en bra kommunikation med publiken och kan förmedla ännu bättre konsertupplevelser.
"Att samarbeta med de bästa underlättar om man vill ha ett bra resultat"
Förmånen att jobba med fantastiska musikerkollegor och konstnärer har ytterligare visat på vikten av att skapa nya musikaliska mötesplatser och att göra det utifrån nyskapande plattformar.
Funktion
Anders medverkan, förutom som violinist, består i att rekrytera artister och att sätta agendan för det kreativa arbetet. Repertoarval görs i samråd med musikerkollegor, skådespelare, institutionschefer och konstnärer.
Anders för en dialog med kommuner, privata finansiärer och länsmusikorganisationer om projektens förutsättningar samt om hur formen för kammarmusikkonserter kan utvecklas ytterligare i framtiden.
Ansvar
En viktig del i arbetet är att forma mötet med konst och musik för nästa generations musiker och kulturutövare, studenter vid musikhögskolor som skall slussas in i yrkeslivet men även de musiksutövande barn som vill upptäcka sin kreativitet. Deras utveckling samt möjligheter vi ger studenter genom tydligt mentorskap och samarbeten på högsta konstnärliga nivå är avgörande på sikt för den klassiska musikens fortlevnad och för att rekrytera nya generationers lyssnare.